日常,時裝

迷失於廣東道

2 三月 , 2006  

今日係我第三天自選假期。雖然叫做放假,但還是忍不著拿notes出來發呆。
呆到6點幾就受不了決定去尖沙咀行街!
依三個月日日去九龍塘搞到我變左做「九龍塘人」(雖然都係好grand)
不過為保「尖咀人」的名義,所以今
日要徹底再征戰尖咀。

就在我去了九龍塘的這三個月,廣東道便起了一場Revolution.
首先,就是去年十二月在新港basement新開的"vim“~

這個"vim"其實只不過是把那搬了去美麗華的Muji鋪位分拆開來的小型商場…
裡面除了一間"V3″賣日本時裝水貨 (e.g Ape) 較為高層次小小,其餘也只不過是小型boutique
試問點會吸引到會去尖咀shopping的潮人?
最神奇的是新港是I.T大本營,下面卻是旺中式的鋪頭…完全唔consistent
不過都算,我唔行落basement就當睇你唔到…
<---新港有一間周生生,還有大大的Elyse廣告

但點知出番新港向Armani Exchange那方向行就會見到一個近月勁賣廣告的新商場..
CantonYama…

本來個名咁得意同埋用了紅色外牆咁eye-catching理應是一個好正的商場
但入到去原來只是一個"靚版瓊華“(個門口).umum..應該話瓊華都好過佢先o岩

這是一個樓高三層的商場,應該開了一段時間,但裡面好多鋪頭都未開業…
值得欣賞的是商場開門的official hour係12nn-11pm~比起那個開到9:30pm的LCX有誠意得多
但我10pm去到時就大部份店鋪都關門了@_@"
依我所見,佢比瓊華差的原因是依個商場全無特別之處..
裡面的鋪頭賣既野怪怪的..不知名時裝、胸圍(係呀..有間賣bar的)、精品飾物等等…亂到
瓊華雖然都係咁,但就出名在賣水貨別著波鞋、cons,還有Lolita~一個商場係要咁先有人去

但最令我氣憤的是那些白痴的發展商竟然係香港hi-fashion之地—廣東道搞d咁既商場!!!
當我從CantoYama望向對面就立即O晒咀…

你地睇下,只不過是一條十步唔夠的馬路之隔,就是香港的hi-fashion之地
在CantonYama的正對面就有一間Coming soon的D&G…還有一間Joyce囉!
D&G一件衫分分鐘是CantoYama裡面的鋪頭既半個月租…你係咪話搞笑!?

喜愛hi-fashion既人會去Harbour City那邊shopping..我諗佢地連掂都唔會掂CantoYama裡賣既衫
而一班喜歡hi-end、街牌又識"訂"買型的型人 (好似我咁..hoho)就會就去加連威老道(加記) 買衫
最後一班講求價廉物美的年青人就會去MK瓊華等商場啦~
講來講去,最激氣就係搞到條廣東道不倫不類…名牌是廣東道的landmark
Dior Homme最後選扯都係依度就知廣東道有多厲害…你依家係廣東道搞d平民商場做咩?
激完氣後就行番去我第二個屋企—加記!!!hehe…去左Retrostone買左件Dior Shirt
名牌就真係名牌…d衣料真係柔軟好多~比起我之前買的Muji Shirt真係無得比~
買完就歸真正的家了…

<---好乖仔的Dior Shirt,o岩晒好乖仔的我  



Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/chungkaiyan/www/www/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273