日常

2007年度chungkaiyan.com最佳歐美歌曲賞(No.1-10)

27 十二月 , 2007  

本年度的冠軍,在我預計之內,由年中帶到年尾。
你可能問,為什麼沒有Mika?
不好意思,我著實討厭Mika。
正如Patrick Wolf說了一句:"Mika is a twat."
“Please let’s put an end to over-marketed, expensive, heartless,
tacky rubbish, autotune, airbrush…"
你可能不會認同,但只要你用心聽一次Milk和Patrick Wolf的碟,
對比一下,就會知道什麼是tacky rubbish。

No. 10: 《North American Scum》- Lcd SoundsystemYeah

B000MEYJ0G.01._SS500_SCLZZZZZZZ_V45392187_.jpg
本年度最佳的Electronica,也得到了Grammy Award的提名。

No. 9: 《Cataracts》- Andrew Bird

Armchair_Apocrypha.jpg
永遠不會令人失望的Andrew Bird,以Jazz的唱法融合了民搖式的搖滾,
最喜歡他的小提琴和招牌般的口哨。

No. 8: 《Men’s needs》– The Cribs

Mensneedswomensneedswhatever.jpg
英國的The Cribs算是在歐美樂壇少數被上帝選中的幸運兒。
和他們相同實力的樂隊有不少,但可以和他們一樣成名的就絕無僅有。
當然也不能忽略了The Cribs這首《Men’s need》的突破。

No. 7: 《Forever Young》- Youth Group

00-youth_group-casino_twilight_dogs-2006-(front)1.jpg
《Forever Young》可以說是在普及文化中的代表之一,不同的樂隊也唱過這首歌,
今次就到了澳洲樂隊Youth Group翻唱。
我自己很喜歡這版本,我覺得感動過原唱Alphaville呢。

No. 6: 《Where is my Love?》- Blackfield

blackfield_ii.jpg
一隊有趣的indie組合,由英國的Steven Wilson和以色利的Aviv Geffen組成。
英式華麗的搖滾旋律中有種憂鬱,清晰的鼓聲和結他聲配合Steven和Aviv的聲嗓,
《Where is my Love?》真的是perfect!

No. 5: 《Rainy Monday》- Shiny Toy Guns

B000HXDETE.01._SS500_SCLZZZZZZZ_.jpg
Shiny Toy Guns是我近來最喜歡的indie band,對於香港人來說也不會陌生,
近來Motorola V9的廣告歌就用了他們的《Le Disko》。
而《Rainy Monday》則是我最喜歡的一首,聽著它真的有一種在天空飛翔的感覺。

No. 4: 《Kreuzberg》- Bloc Party

A_Weekend_in_the_City.jpg
記得年初聽《Kreuzberg》時喊了出來,這首歌代表了我多年的心聲,
只是大家都不會明白,或者連我自己也不明白吧。
I was sure I’d found love with this one lying with me
Crying again in the old bahnhof

I
I have decided
At twenty-five
That something must change

After sex
The bitter taste
Been fooled again
The search continues

No. 3: 《Welcome To The Black Parade》- My Chemical Romance

Blackparadecover.jpg
第三位就是下個月來港的My Chemical Romance啦!!!可惜我要上日文沒有得去看!!!
《Welcome To The Black Parade》可以說是他們轉型成功的標誌,沒有了憤世嫉俗反而更討好。
每次聽著這首歌我也會想起身和他們一起Parade呢…haha!

No 2: 《Semiotic Love》- Blaqk Audio

61dlV6ok1kL__SS500_.jpg
Blaqk Audio是一隊十分出色的EBM,也是我近年最喜歡的樂隊之一。
我是一個毫無節奏感兼手腳不協調的人,但聽著這首《Semiotic Love》也不由自主跳起舞來。
我想由3至80歲的人聽到這首歌也會聞歌起舞呢!

No. 1: 《The Magic Position》- Patrick Wolf

Patrick_wolf_themagicposition.jpg
喜歡他能彈奏十多種樂器;
喜歡他的藝術式的曲風;
喜歡他那雄厚的嗓子;
喜歡他的fashion sense;(他著衫靚到痴線!)
喜歡他的性傾向;(他是bisexual架..hehe)
喜歡他的坦白大膽;
喜歡他的《Magic Position》。

2007 Best US/EU Album Award: The Magic Position – Patrick Wolf

B000LRY9WM.01._SS500_SCLZZZZZZZ_V49585575_.jpg
這張唱片要由第一首"Overture"開始,按著歌曲次序聽到最後一首 “Finale" ,
你才可以感受到Patrick Wolf那種比magic更厲害的才華和魅力。

363083605_fa118f04c8.jpg483434077_7ec2fff9da.jpg
402840939_b5d260adfd.jpg888728094_a0c30a590d.jpg1498961972_5ce4db487c.jpg


11 Responses

  1. FUNG 說道:

    Patrick Wolf 同MIKA 我都有聽~我都有買~
    2個吾同既風格同市場lo~又吾可以話mika難聽既~
    至小聽完個人都開心D~我幾鏗意佢碟內既一首"BILLY BROWN"

    Patrick Wolf o果隻真的不錯~
    有聽佢第一張唱片的話你會覺得呢張風格係成型同成熟左好多
    每一首歌既歌詞同意竟都MAX 得好好~HAHA
    不過我搵吾返頭O果2隻大碟~

  2. FUNG 說道:

    上面係我黎GA

  3. FUNG 說道:

    My Chemical Romance 好似係06年10月出GA WOO

  4. YanYan 說道:

    你咁講都岩既~~~
    我覺得Mika最岩香港人既市場囉…haha~~

    係呀!佢以前d音樂無依間咁豐富~
    不過果d已經係佢10幾處時作~同埋果陣都無咩錢~

    真係CD碟就無啦~~haha~mp3我就有齊~~

  5. YanYan 說道:

    幫你加番個名啦~

  6. YanYan 說道:

    係呀~其實所有06年年底既我都當埋07咁計~
    舊年都係咁..haha
    Shiny Toy Guns隻碟都係06年10月ka~
    但佢地會plug歌plug到07年嘛~

  7. 新鮮人 說道:

    你咁喜歡Patrick Wolf,
    係唔係覺得自己好似佢呢? :p

  8. Lok 說道:

    Mika …. aint his fan
    nor his supporter

    終於可以暢快咁講 : " 我其實都唔係好 buy mika "

    試過係朋友面前講呢句嘢
    起勢估唔到佢地全部都係 mika 既小 fan

    我 ?
    下場當然慘不忍睹…..

  9. YanYan 說道:

    我似佢1成就好啦!!!
    唔好話玩樂器,我連歌都唔識唱!!haha~~

  10. YanYan 說道:

    haha..我識既人都係好鍾意mika架
    但我都係直話直說!!!

    你個網去唔到既?

  11. 說道:

    mika把聲好難頂

Comments are closed.