影視,日常

The 78th Academy Awards: And the Oscar Goes to….

6 三月 , 2006  

今日晨早起身睇Oscar…超開心~李安拿到最佳導演!!!

不枉我有書唔溫去睇電視…
<<斷背山>>仲奪得Adapted Screenplay同埋Music Written for motion pictures (original score)..
前日係HMV見到Brokeback Mountain既soundtrack~睇來真係要買來聽聽~hehe

不過最開心既係今年拿最佳女主角同最佳男女配角都係我好鍾意的演員!!!
憑<<弦途有你>>(Walk the Line)既Reese Witherspoon做戲真係好掂架!
Reese Witherspoon Best Actress -
之前睇佢既<<律政可人兒>>(Legally Blonde) 同<<天可人兒>>(Just like Heaven)就覺得佢好靚同埋演技好好~
雖然依兩套都係commercial既電影,但佢既演出令到成套戲生色不少..
你睇完<<律政可人兒>>裡的傻律師再睇<<天國可人兒>>的型醫生就知佢既厲害
<---Just like Heaven
今年30歲既佢已經入行15年 (第一套演出的作品是91年<<The Man in the Moon>>)
今次憑<<Walk the Line>>裡飾演June Carter終於成為影后~
<---Walk the Line
證明了她的演技不只是可以演coomercial的電影!好開心自己喜歡的演員得到認同!!!

而最佳女配角Rachel Weisz我諗大家都會好熟悉~
Rachel Weisz Best Supporting Actress -
佢既演出經驗較Reese Witherspoon少~但佢有份做既戲香港好多都有上…
最為人熟悉有改篇自Nick Hornby’s best-selling novel既<<About a Boy>>、<<盜墓迷城>>(The Mummy)..
<---The Mummy
還有近期同奇洛李維斯做的<<Constantine>>(魔界行者)
而今次得獎的<<The Constent Gardener>>(無國界追兇)我係上年11月都有睇到~
<---The Constent Gardener
佢飾演的Tessa是男主角(Ralph Fiennes演)的妻子~但就被人殺害了
所以佢係戲中都是出現在男主角的回憶中~佢飾演一個為非洲人民爭取權威的記真係係入型入格
今次拿獎真係實至名歸架!

最佳男配角George Clooney我就唔駛講了,我諗你地都無咩理由唔識
George Clooney Best Supporting Actor -
我們這位在<<ER>>裡的靚仔醫生今次在<<Syriana>>裡做樣衰醉酒鬼..haha
<---ER
不過<<Syriana>>香港未上~希望遲d有得睇啦~
<---Syriana

最佳電影:《Crash》最佳導演:李安《斷背山》

最佳男主角:菲臘西摩荷夫曼《冷血字傳》

最佳女主角:麗絲韋達絲潘《弦途有你》

最佳男配角:佐治古尼《Syriana》

最佳女配角:麗素慧絲《無國界追兇》

最佳外語片:《Tsotsi》(南非)

最佳動畫:《超級無敵掌門狗:世紀大騙兔》

最佳原著劇本:《Crash》

最佳改編劇本:《斷背山》

最佳攝影:《藝伎回憶錄》

最佳美術指導:《藝伎回憶錄》

最佳服裝:《藝伎回憶錄》

最佳化妝:《魔幻王國:獅子、女巫、魔衣櫥》

最佳剪接:《Crash》

最佳混音:《King Kong》

最佳音響剪接:《King Kong》

最佳視覺效果:《King Kong》

最佳配樂:《斷背山》

最佳主題曲:《Hustle & Flow》



Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home/chungkaiyan/www/www/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273